Gimnazjum

Projekt Gimnazjum w Skórzewie w gminie Dopiewo powstał w 2005 roku. Budynek zdobył nagrodę II stopnia w konkursie „Budowa roku 2008” Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa w kategorii: obiekty szkolne i sportowe. Piętrowy, nowoczesny budynek składa się z przestronnych i dobrze oświetlonych pomieszczeń, a w środku znajdują się: sale lekcyjne wraz z zapleczami, gabinet pedagogiczny, biblioteka, sala gimnastyczna, sale do ćwiczeń fitness oraz siłownia. Ideą, która przyświecała architektom Linei podczas projektowania, było stworzenie przestrzeni koncentrycznych, które będą integrować młodzież. Zamysł architektów był taki, aby zorganizowana przestrzeń zbliżała do siebie jej uczestników. Część dydaktyczna budynku znajduje się wokół holu głównego tzw. Forum, w którym toczy się życie szkoły. Archetypem i inspiracją było włoskie „piazza”. Druga część budynku, tzw. rotunda, ma funkcjonować na zewnątrz, być otwarta na potrzeby społeczności lokalnej. Trzecia część to sala gimnastyczna oraz boiska sportowe. Forum jest nie tylko korytarzem i węzłem komunikacyjnym, ale także odpowiednikiem auli – miejscem apeli, koncertów, spotkań itp. Przestrzeń Forum widoczna jest z każdego zakątka szkoły, dzięki czemu, to w nim koncentruje się życie szkoły. Natomiast Rotunda ma służyć wszystkim mieszkańcom Skórzewa. Znajduje się tam biblioteka multimedialna, z której można korzystać. Gimnazjum w Skórzewie było pierwszym projektem Linei na rzecz wspierania przez Dewelopera edukacji w gminie Dopiewo, ale rzecz jasna nie jedynym.